Uwielbiam sernik i zawsze myslałam, że jest bardziej skomplikowany. Teraz trochę mi wstyd, że prosiłam innych o przygotowanie go.
Składniki:
1 kg. sera białego
250 g. masła
1 i 1/3 szklanki cukru
6 jajek
1 cukier waniliowy
150 ml. śmietany (ewentualnie)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Cukier i cukier waniliowy zmielić na cukier puder. Rozdzielić białka i żółtka.
2. Białka ubić na pianę (W Thermomixie z motylkiem 3 min. obroty 4, z dodatkiem szypty soli) i przełożyć do bardzo dużej miski.
3. Ubić masło z żółtkami i cukrem.
4. Na średnich obrotach dodać ser, śmietanę, mąkę.
5. Masę serową przełożyc do białek i wymieszać
6. Blachę wyłożyć papierem, przełożyć masę i piec w 170 stopniach przez 1 godzinę
Podanie:
Można posypać cukrem pudrem, ale zwykle sernik jest wystarczająco słodki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz