sobota, 3 listopada 2018

Tort czekoladowy - prosty, pyszny i bardzo czekoladowy

Składniki:
BISZKOPT
6 jajek (ok. 330gr.)
165 gr. cukru pudru (~1 szklanka)
165 gr. mąki tortowej (~1 szklanka)
50 gr. gorzkiego kakao (5 łyżek)
proszek do pieczenia
ewentualnie skórka pomaranczowa




KREM CZEKOLADOWY
400 gr. gorzkiej czekolady
100 gr. mlecznej czekolady
500 ml. śmietany 36%
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru

NASACZENIE
sok z 1 świeżej pomaranczy
200 ml. gorzkiej herbatu
dżem wiśniowy
ewentualnie likier pomaraczowy lub rum

Przygotowanie:

BISZKOPT
1. Oddzielić białka od żółtek. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, więc można je wyjąć wcześniej z lodówki, albo zostawić po rozdzieleniu.
2. Tortownicę wyłożyć papierm lub folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
3. Białka ubić na gęstą pianę. Thermomix 2 min., obroty 4, w temperaturze 37 stopni, potem 2 min. obroty 4, bez ogrzewania.
4. Potem na obrotach 3 stopniowo dodawać pozostałe składniki: cukier puder, proszek do pieczenia, mąkę, kakao.
5. Masę wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika na kratkę na ok. 35-40 minut. Wyjąć i ostudzić.

KREM
1. Czekoladę połamać na drobne kawałki.
2. W sporym rondlu podgrzać śmietanę, ale nie gotować. Zestawić z ognia, dodać cukier i czekoladę. Mieszać aż czekolada się roztopi, a masa będzie gładka. Odczekać kilka godzin, żeby masa wystygła.

ZLOZENIE TORTU
1. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 albo 3 blaty. Pierwszy blat położyć na paterze i nasączyć 1/2
soku i herbaty (1/3 jeśli blaty są 3). Nie bać, że biszkopt będzie za mokry.
2. Cienko posmarować blat dżemem i wyłożyć 1/2 masy (1/3 jeśli blaty są 3).
3. Proces powtórzyć z kolejnym blatem. Wysmarować boki. Uformować masę i ewentualnie udekorować tort. Wstawić do lodówki, żeby masa zastygła.

Uwagi:
Z przepisu wychodzi ok. 16 porcji tortu. 
Blacha mniejsza niż 26 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...