wtorek, 21 lutego 2012

Humus

Prosty i szybki przepis na humus przy użyciu thermomixa. Bez niego robi się tak samo, a nawet łatwiej, bo nie trzeba się martwic prędkościami.

Składniki:
200 gr. ugotowanej ciecierzycy
6 ząbków czosnku (może być mniej jak ktoś nie lubi)
1 łyżka nasion sezamu
10 gr. oliwy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sok z 1/2 cytryny
przyprawy: sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Ciecierzycę ugotować zgodnie z instrukcją i poczekać aż ostygnie.
2. Czosnek obrać i drobno poszatkować (wiele osób go wyciska, ale wg. mnie staje się gorzki, więc zawsze kroję)
3. Zmiksować sezam, tak by powstała mączka. Dołożyć ciecierzycę i czosnek i wszystko zmiksować (30 sek., prędkość 7). Dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować (10 sek., prędkość 7).
4. Dołożyć szczyptę sól, pieprz i oliwę - zmiksować (20 sek, prędkość 4).
5. Jeśli masa nie jest gładka dolać odrobinę wody i zmiksować, tak by składniki się połączyły. Powtórzyć, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.


Podanie:
Zwyczajowo humus podaje się jako dodatek do chlebka pita. Ja uwielbiam go ze wszystkim, stąd zazwyczaj podaję jako dip do świeżych, pokrojonych w słupki marchewek, selera naciowego, ewentualnie chipsów

 Świetnie smakuje jako dodatek do "domowego kebabu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...