czwartek, 8 marca 2012

Chiński wok na szybko (z owocami morza)

Bardzo szybkie w przygotowaniu. Trzeba tylko mieć mrożonki pod ręką. 


Składniki:
1/3 mieszanki chińskiej Hortex
1/3 innej mieszanki warzywnej np zupy wiosennej
1/3 mrożonych owoców morza (mieszanki, albo krewetek koktajlowych)
cebula
czosnek (kilka ząbków)
oliwa
sos sojowy
                  
Przygotowanie:
1. Mrożone owoce morza zagotować albo podsmażyć. Odcedzić.
2. W woku rozgrzać olej lub oliwę. Podrumienić czosnek i cebulę.
3. Dołożyć mrożonki warzywne i dalej smażyć.
4. Gdy warzywa będą miękkie dodać owoce morza i doprawić do smaku sosem sojowym.

Podanie:
Podawać z makaronem (najlepiej japońskim) albo ryżem (polecam niełuskany)

Uwagi:
- Wersja minimalistyczna - oczywiście można ją rozbudowywać o świeże warzywa, imbir, sos słodko kwaśny, etc.
- Zamiast owoców morza można dołożyć mięso np. z kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...