Danie wegetariańskie, ale w czasach kiedy wiele maluchów ma alergie na białko mleka świetnie się sprawdza także dla dzieci.
Składniki:
soczewica czerwona
słodki ziemniak (batat, patat)
marchewka
pietruszka,
seler
kalafior
brokół
por
czosnek
cebula
ziemniak
etc.
przyprawy: curry
Przygotowanie:
1. Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją.
2. W połowie czasu dodać obrane, umyte i pokrojone w talarki warzywa. Doprawić curry do smaku.
3. Gotować, aż warzywa będą miekkie.
4. Gdy woda się wygotuje danie zacznie przywierać do dna garnka, dlatego trzeba je często i dokładnie mieszać.
Podanie:
Najlepsze jest samo, ale można je także podać do ryżu i jakiejś surówki lub jako element węglowodanowy do mięsa.
Uwagi:
- Podstawą dania jest soczewica słodki ziemniak i marchewka. Powinniśmy dodać do nich jeszcze przynajmniej 3 inne warzywa, które i ile zależy od gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz