środa, 28 marca 2012

Śledź w oleju

Składniki:
filety śledziowe a la matias (najlepiej solone, ewentualnie w oleju)
cebula
olej

Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić w drobna kostkę.
2. Spróbować śledzia, żeby ocenić, czy nie jest za słony - najczęściej jest.
3. Jeśli jest za słony moczyć w mleku, wodzie z mlekiem, ewentualnie wodzie przez pół godziny i znowu spróbować.
4. Jeśli jest już ok pokroić w dzwonka i umieścić na półmisku (płaty położyć obok siebie, ewentualnie 2 na sobie i kolejne 2 obok, zalać olejem i posypać cebulką)  lub w misce. (włożyć śledzie, cebulą, zalać olejem i wymieszać).

Podanie:
Najlepiej wygląda przygotowany na półmisku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...