niedziela, 28 września 2014

Cukinia faszerowana mięsem mielonym


Składniki:
1 wielka cukinia (ewentualnie kilka mniejszych)
1 kg. mięsa mielonego
2 duże cebule
4 pomidory
6 ząbków czosnku
30 dag mozzarelli
10 pieczarek
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, pietruszka

Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na dużej patelni. Dodać pokrojone w słupki pieczarki i dusić aż będą miekkie (ok.20 min). Zdjąć z patelni.
2. Na rozgrzanej patelni usmażyć mięso i drobno pokrojony czosnek. Dołożyć obrane wcześniej i pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażyć razem i dołożyć uduszone wcześniej pieczarki z cebulą.
3. Dobrze doprawić dużą ilością pieprzu i innymi przyprawami.
4. Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć. Nałożyć do niej farsz.
5. Piec ok. 30-40 min. w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
6. Gdy cukinia będzie miękka, wyjąć na chwilę i ułożyc na wierzchu pokrojoną w plasterki mozzarellę. Piec jeszcze 5 min.

Podanie:
Podawać gorącą. Warto mieć na stole ostre sosy.

Uwagi:
- Farsz musi być wyraziście doprawiony, gdyż cukinia wchłonie część przypraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...