niedziela, 14 lipca 2013

Pieczeń cielęca

Delikatne, mięciutkie, pyszne ... palce lizać.


Składniki:
łopatka cielęca bądź szynka cielęca
czosnek
przyprawy: pieprz, sól, majeranek

Przygotowanie:
1. Mięso umyć i natrzeć solą, czosnkiem i pieprzem, posypać majerankiem.
2. Jeśli chce się mieć typową pieczeń trzeba je zwinąć i obwiązać bawełniana nicią. (U nas ten krok zwykle odpada)
3. Zostawić na kilka godzin w lodówce, najlepiej na noc.
4. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego lub folii i tak przygotowane piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę 20 min. Następnie odczekać 10 min. i wyjąć pieczeń.

Podanie: Na zimno z chlebem, na ciepło z ziemniaczkami. Palce lizać.


2 komentarze:

  1. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1400 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do jeszcze większego grona odbiorców :)
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Życzę miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...