Delikatne, mięciutkie, pyszne ... palce lizać.
Składniki:
łopatka cielęca bądź szynka cielęca
czosnek
przyprawy: pieprz, sól, majeranek
Przygotowanie:
1. Mięso umyć i natrzeć solą, czosnkiem i pieprzem, posypać majerankiem.
2. Jeśli chce się mieć typową pieczeń trzeba je zwinąć i obwiązać bawełniana nicią. (U nas ten krok zwykle odpada)
3. Zostawić na kilka godzin w lodówce, najlepiej na noc.
4. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego lub folii i tak przygotowane piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę 20 min. Następnie odczekać 10 min. i wyjąć pieczeń.
Podanie:
Na zimno z chlebem, na ciepło z ziemniaczkami. Palce lizać.
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!
OdpowiedzUsuńChciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1400 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!
Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do jeszcze większego grona odbiorców :)
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Życzę miłego weekendu!
wygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuń