wtorek, 12 marca 2013

Ciasteczka owsiane - bez mleka i glutenu

Pyszne ciasteczka owsiane. Nie zawierają mleka ani glutenu. Odpowiednie dla alergików i mam karmiących piersią. 

Składniki:
kilka łyżek oleju
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki np. owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
1. W dużym rondlu (ewentualnie wooku) rozgrzać olej i wsypać płatki owsiane z cukrem. Prażyć aż się zarumienią.
2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i dalej krótko prażąc dolać wodę.
3. Zdjąć garnek z ognia, dodać oliwę i wymieszać.
4. Z uzyskanej masy należy uformować ciasteczka i wyłożyć je na blachę przykryta papierem do pieczenia.
5. Piec w 180-200 stopniach ok 20-40 min. Aż się zarumienią.

Uwagi:
- Krótsze prażenie płatków sprawia, że ciasteczka trzeba piec nieco dłużej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...