Pyszne ciasteczka smakujące prawie jak Walkersy. Mniam.
Składniki:
350 g. mąki
170 g. masła
80 g. cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Zmielić cukier na cukier puder (nie koniecznie, ale dzięki temu masa szybciej się łączy).
2. Dołożyć pozostałe składniki i zmiksować.
3. Otrzymaną kruszonkę ugnieść, tak by otrzymać jednolite ciasto. Następnie rozwałkować do grubości ok. 5 mm i wyciąć ciasteczka (te prostokątne) ewentualnie z zagniecionego ciasta uformować rulon i ciąć na kawałki o grubości ok 5. mm. (te bardziej obłe).
4. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni przez 15-20 min. aż brzegi ciastek zaczną się rumienić.
Uwagi:
- Ciasteczka muszą być podobnej grubości, żeby czas pieczenia był dla nich podobny.
- Najlepiej smakują ciastka bardzo lekko zarumienione. Gdy już zaczną ciemnieć/przypiekać się tracą walory smakowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz