Składniki:
0,5 kg piersi z indyka
0,5 słoiczka zielonego pesto
1 mozzarella
1 duży pomidor
przyprawy: zioła prowansalskie, sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Pokroić indyka na kawałki o grubości 1,5 centymetra i wielkości plastra pomidora.
2. Mięso posolić, popieprzyć i posmarować pesto. Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę (może być nawet 24h).
3. Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu przez 15 min. w temperaturze 180 stopni.
4. Pomidora i mozzarelle pokroić w plastry i ułożyć na mięsie (najpierw pomidora, a na wierzch mozzarellę). Całość posypać solą i ziołami prowansalskimi.
5. Piec 10 min.
Podanie:
Może być podane z ryżem, kaszą, ziemniakami.
Uwagi:
- Mięso pozostawione dłużej w zalewie nabierze bardziej wyrazistego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz