wtorek, 2 października 2012

Szpinak z kolendra i kukurydzą

Składniki:
baby szpinak - 1 opakowanie
czosnek (tyle ile lubimy, ja wkładam całą główkę)
1 cebula
1 kukurydza (kolba lub puszka)
pół krzaczka kolendra
przyprawy: sól, pieprz
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę i czosnek.
2. Dodać ziarna kukurydzy (jeśli są z puszki to tylko odlać wodę, jeśli z kolby to najpierw musimy ją ugotować, a potem okroić nasiona).
3. Dodać liście szpinaku i poczekać, aż się pozwijają.
4. Dodać świeże listki kolendry, poczekać minutę i zestawić z palnika.

Podanie:
Ja jadłam z makaronem razowym, ale genialnie nadaje się jako warzywny dodatek do obiadu.

Uwagi:
- Jedyną wadą tego dania jest brak jajka bądź śmietany, lub czegoś co zneutralizowało by szczawiany występujące w szpinaku i mające negatywny wpływ m. in. na szkliwo zębów (wypłukują wapń).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...