Przepis jest dla takich jak ja - do tej pory nie umiem zakisić ogórków bez przeczytania listy składników.
Składniki:
1 kg ogórków
1 litr wody
2 łyżki soli
zioła: chrzan, koper, czosnek
przyprawy: gorczyca, pieprz, liść laurowy
Przygotowanie:
1. Wodę zagotować, wsypać sól i ostudzić.
2. Ogórki ułożyć ciasno w słoju lub kamionkowym naczyniu.
3. Na wierzch położyć zioła i przyprawy
4. Wszystko zalać woda z solą.
5. Przycisnąć czymś ciężkim - ja wkładam talerzyk i na nim stawiam butelkę wody, moja mama ma specjalny kamień.
5. Odstawić na kilka dni (w zależności od naszych preferencji).
Uwagi:
- Ogórki po zakiszeniu najpierw są małosolne (po ok. 2 dniach) a potem kiszone (po ok. tygodniu).
Uwielbiam i jedne, i drugie ;)
OdpowiedzUsuńja też, a tym razem są naprawdę pyszne
UsuńMałosolne to bym jadła bez konca :))
OdpowiedzUsuń