sobota, 16 czerwca 2012

Czeski cud

Bardzo pracochłonne, ale pyszne.


Składniki ciasta:
3 szkl. mąki
1 jajko
50 g masła
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
4 łyżeczki śmietany
3/4 szkl. cukru


Przygotowanie ciasta:
Wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej części na dużej blasze przykrytej folią aluminiową wykleić cienki placek. Upiec w 180 stopniach, aż będzie złocisto brązowy.


Składniki kremu:
2,5 szkl. mleka
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 margaryna

Przygotowanie kremu:
2 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuścić obie mąki i wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając. Ucierać margarynę i stopniowo dodawać wystudzony budyń.

Połączenie:
1. Placki przełożyć kremem (placek - krem - placek - krem - placek). Na wierzchu polać polewą czekoladową.

Uwagi:
- Jeśli mamy jedną blachę pieczemy pierwszy placek, potem wyjmujemy i kolejny. Ważne, żeby były tej samej wielkości.
- Krem można przygotować z 2 budyniów waniliowych przygotowanych w połowie ilości mleka.
- Najlepiej smakuje po jednym, dwóch dniach. Niestety rzadko tak długo zostaje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...