Składniki:
kilogram ziemniaków
250 g. ogórków kiszonych
250 g. cebuli
majonez
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach.
2. Ogórki pokroić w cienkie plasterki (można zetrzeć na tarce-hebelku).
3. Cebulę pokroić w cienkie pół-platerki i dołożyć do ogórków. Wymieszać, posolić i popieprzyć trochę bardziej niż nam odpowiada.
4. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Dołożyć do pozostałych składników i wymieszać.
5. Dodać majonez i ponownie wymieszać.
Podanie:
U mnie tradycyjnie jest to sałatka do schabowego, ale znakomicie sprawdza się także do innych mięs, czy np. do smażonych ryb.
Uwagi:
- Nie ma znaczenia czy ziemniaki do krojenia są ciepłe czy zimne. Ciepłe będą się rozpadać, ale nie należy się tym przejmować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz