wtorek, 17 kwietnia 2012

Pyszny kurczak curry (ewentualnie indyk)

Przepis na 4-6 osoby.


Składniki:
1 kg piersi z kurczaka / indyka
2 średnie cukinie
40 dag białych części pora
40 dag pieczarek
kilka ząbków czosnku (do smaku)
200-250 ml lekkiej śmietany
przyprawy: sól, pieprz, curry
olej i masło do smażenia

Przygotowanie:
1. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Udusić na maśle pod przykryciem, następnie odparować wodę (bądź odlać)
2. Mięso umyć i pokroić w średnią kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
3. Na rozgrzany olej wrzucić mięso i posypać curry. Smażyć na dużym ogniu ok 3-5 min. Zdjąć z patelni.
4. Cukinię i pora umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki i pokroić w plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
5. Do cukinii i pora dodać kurczaka i pieczarki. Smażyć ok. 10 min. Dodać śmietanę i zagotować.

Podanie:
Najlepiej smakuje z ryżem, bądź makaronem japońskim.

Uwagi:
- Pora można całkowicie lub częściowo zastąpić cebulą. Polecam 35 dag pora i 5 dag cebuli.
- Czosnku można nie dodawać, jeśli ktoś nie lubi
- Jeśli skórka cukinii jest twarda należy ją wcześniej obrać. Jeśli cukinia ma duże twarde pestki można je usunąć. 
- Cukinię i pora zamiast w plasterki można pokroić w słupki, dzięki czemu danie nabiera bardziej orientalnego charakteru - polecam na przyjęcia.
- Do przygotowania polecam woka.
- Żeby skrócić czas wszystko można przygotować w dwóch patelniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...