Czasochłonne, ale pyszne danie. Polecam.
Składniki:
brokuły
papryka czerwona, żółta
1 cebula
pół główki czosnku
imbir
marchew
kiełki słonecznika
słodki sos chili
sos sojowy
olej sezamowy
polędwica wołowa
mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
1. Mięso pokryć zalewą z sosu sojowego i mąki ziemniaczanej i pozostawić na godzinę w lodówce.
2. Warzywa pokroić w długie wąskie paski. Brokuły i paprykę zblanszować.
3. W woku na oleju sezamowym podrumienić czosnek, cebule i imbir, dodać pozostałe warzywa i smażyć aż będą miękkie. Do smaku doprawić słodkim sosem chili i olejem sojowym.
4. Mięso smażyć na oleju sezamowym, partiami
Podanie:
Polecam z ryżem lub makaronem sojowym.
Uwagi:
- Zamiast polędwicy wołowej można przygotować polędwicę wieprzową, schab b/k, pierś z indyka, krewetki etc.
- Skład warzyw można dowolnie zmieniać. Do dania pasują także cukinia, kiełki fasoli mung, pędy bambusa, pieczarki etc.
Pycha - zrobiliśmy i dziękujemy za przepis.
OdpowiedzUsuń:) Cieszę się, że mogłam pomóc.
Usuń