piątek, 2 marca 2012

Wołowina po chińsku

Czasochłonne, ale pyszne danie. Polecam.


Składniki:
brokuły
papryka czerwona, żółta
1 cebula
pół główki czosnku
imbir
marchew
kiełki słonecznika
słodki sos chili
sos sojowy
olej sezamowy
polędwica wołowa
mąka ziemniaczana

Przygotowanie:
1. Mięso pokryć zalewą z sosu sojowego i mąki ziemniaczanej i pozostawić na godzinę w lodówce.
2. Warzywa pokroić w długie wąskie paski. Brokuły i paprykę zblanszować.
3. W woku na oleju sezamowym podrumienić czosnek, cebule i imbir, dodać pozostałe warzywa i smażyć aż będą miękkie. Do smaku doprawić słodkim sosem chili i olejem sojowym.
4. Mięso smażyć na oleju sezamowym, partiami

Podanie:
Polecam z ryżem lub makaronem sojowym.

Uwagi:
- Zamiast polędwicy wołowej można przygotować polędwicę wieprzową, schab b/k, pierś z indyka, krewetki etc.
- Skład warzyw można dowolnie zmieniać. Do dania pasują także cukinia, kiełki fasoli mung, pędy bambusa, pieczarki etc. 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...