Banalne ciasto i w dodatku pyszne.
Składniki:
6 jabłek
1 szklanka cukru
2 szklanka mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka bakalii (przede wszystkim orzechy włoskie, ale można dodać rodzynki, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki suszone, morele)
cukier puder do posypania po upieczeniu
Przygotowanie:
1. Jabłka pokroić w kostkę, dodać bakalie, cukier i wymieszać. Wstawić na 30 min. do lodówki.
2. Jajka roztrzepać widelcem i wlać do jabłek. Wymieszać.
3. Wsypać mąkę, proszek, sodę i ponownie wymieszać.
4. Wyłożyć na dużą blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia).
5. Piec 40 min. w 180 stopniach.
Podanie:
Posypać cukrem pudrem po wyjęciu z piekarnika
Uwagi:
- Podobno ciasto trzeba mieszać drewnianą łyżką.
Właśnie szukałam takiego przepisu! U mnie to ciasto nazywa się wiewiórka :) Dzięki za przypomnienie o tym cieście.
OdpowiedzUsuń:) cieszę się , że mogłam pomóc
Usuń