sobota, 16 czerwca 2012

Ciasto jabłkowe z bakaliami

Banalne ciasto i w dodatku pyszne.


Składniki:
6 jabłek
1 szklanka cukru
2 szklanka mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka bakalii (przede wszystkim orzechy włoskie, ale można dodać rodzynki, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki suszone, morele)
cukier puder do posypania po upieczeniu

Przygotowanie:
1. Jabłka pokroić w kostkę, dodać bakalie, cukier i wymieszać. Wstawić na 30 min. do lodówki.
2. Jajka roztrzepać widelcem i wlać do jabłek. Wymieszać.
3. Wsypać mąkę, proszek, sodę i ponownie wymieszać.
4. Wyłożyć na dużą blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia).
5. Piec 40 min. w 180 stopniach.

Podanie:
Posypać cukrem pudrem po wyjęciu z piekarnika

Uwagi:
- Podobno ciasto trzeba mieszać drewnianą łyżką.

2 komentarze:

  1. Właśnie szukałam takiego przepisu! U mnie to ciasto nazywa się wiewiórka :) Dzięki za przypomnienie o tym cieście.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...