środa, 9 maja 2012

Pączki, które zawsze wychodzą

Banalne, pyszne i jeśli przygotowane w Thermomixie nie wymagają wiele pracy.


Składniki:
1 kg. mąki
10 dag. drożdży
6 żółtek
2 szkl. ciepłego mleka
15 dag. margaryny
1/2 szkl. cukru
1 słoik marmolady np. różanej
tłuszcz do smażenia: olej lub smalec

Przygotowanie:
1. Żółtka utrzeć z cukrem. (Thermomix: 2 min., obroty 5, podgrzać do 37 stopni).
2. Dodać drożdże, utrzeć. (Thermomix: 1 min., obroty 5).
3. Dodać mąkę, rozpuszczoną chłodna margarynę, mleko i spirytus. Wszystko zagnieść, do uzyskania jednolitej masy. (Thermomix: pozycja Interwał).
4. Formować pączki - urwać kawałek ciasta rozpłaszczyć, na środek włożyć łyżeczkę marmolady i dokładnie zakleić.
5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podanie:
Można je obsypać cukrem pudrem lub oblać lukrem, ale ponieważ są słodkie świetnie smakują bez tego.

Uwagi:
- Przepis na ok. 45 pączków
- Jeśli chcemy użyć Thermomixa sugeruję zmniejszyć ilość składników przynajmniej do 3/4. Mnie wprawdzie wyszły, ale pod koniec maszyna miała trochę problemów z wyrabianiem ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...