wtorek, 14 lutego 2012

Zupa krem z pora

Składniki:
3 pory (tylko białe lub lekko zielone części)
1 cebula
3-5 ząbków czosnku
3 ziemniaki
1,5 l. bulionu
1-2 szklanki mleka (półtłustego)
przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, ewentualnie sól

Przygotowanie:
1. Pory dokładnie umyć, czosnek i cebulę obrać. Wszystko pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
2. Na głębokiej patelni, w rondlu lub w garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pory i poddusić.
3. Dodać ziemniaki, zamieszać i po kilku minutach zalać wszystko bulionem. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Wszystko zmiksować (nie trzeba studzić). Dodać szklankę mleka, przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać/zmiksować. Jeśli zupa wydaje nam się za bardzo porowa dolać resztę mleka i ponownie wymieszać/zmiksować. Zagotować.

Podanie:
Najlepiej ozdobić kolendrą, szczypiorkiem, bądź natka pietruszki. Można podawać samom, z groszkiem ptysiowym, bądź grzankami.

Uwagi:
- Ja jako bulionu używam po prostu wody po gotowaniu włoszczyzny. Dzięki temu zupa jest lżejsza i smaczniejsza. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...