wtorek, 28 lutego 2012

Łosoś pieczony

Łosoś jest dla mnie jedną z niewielu ryb, których nie da się zepsus przyżądzając. I w dodatku jest pyszny.

Składniki:
płat łososia
czosnek (średnio 1 ząbek na 1 kawałek)
przyprawy: bazylia, oregani, sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Płat umyć i pokroić na kawałki o szerokości ok. 4 cm.
2. Rozłożyć na blasze przykrytej folia aluminiową, posolić, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki i posypać przyprawami.
3. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 - 30 minut.

Podanie:
Pasuje właściwie do wszystkiego. Mnie najbardziej smakuje z warzywami ugotowanymi na parze.

Uwagi:
- Świerzy czosnek można zastapic sola czosnkową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...